Zatvori
Majerje kraj Varaždina
+385 98 303 690 info@svijet-aronije.com
O biljci aronija

Aronija (crna aronija) je višegodišnji grm koji je porijeklom iz Sjeverne Amerike.  Odrasli grmovi, kada se pravilno tretiraju, mogu doseći visinu od 2 do 2.5 metra. Plodovi aronije su plave,  gotovo crne boje, imaju trpko-sladak aromatični okus. Aronija može opstati u gotovo svim klimatskim uvjetima.

Uspijeva i na močvarnom i aridnom tlu. Iako dobro raste na tlu umjerene kiseline, može se i bez većih poteškoća uzgajati na blago alkalnom tlu. Savršena je biljka za organski uzgoj s obzirom na to da njezin visoki grm guši korov pod svojim nogama, a sama biljka je otporna na štetočine i bolesti. Također ima razne prednosti za uzgoj kada je riječ o uvjetima u tlu: zahvaljujući svom plitkom korijenu može biti posađena na području s visokom razinom podzemne vode. Otporna je na velike padove temperature tijekom zime. Cvate kasno i nepravilno, što zauzvrat smanjuje negativne učinke proljetnog mraza.

Sadnice crne aronije najbolje kvalitete , koje je odabrao ruski biolog Michurin, zahvaljujući kojem je grm aronije dovezen u Europu, iste su sadnice koje čine našu plantažu u malom mjestu Majerje kraj Varaždina.