Zatvori
Majerje kraj Varaždina
+385 98 303 690 info@svijet-aronije.com
  • Aronij (crna aronija) je višegodišnji grm koji je porijeklom iz Sjeverne Amerike.
  • Odrasli grmovi, kada se pravilno tretiraju, mogu doseći visinu od 2-2.5 metara.
  • Plodovi aronije su plave, gotovo crne boje, imaju trpko-slatki aromatični okus.
  • Aronija može opstati u gotovo svim klimatskim uvjetima.

Uspjeva i na močvarnom i aridnom tlu. Iako dobro raste na tlu umjerene kiseline, može se i bez većih poteškoća uzgajati na blago alkalnom tlu. Savršena je biljka za organski uzgoj s obzirom na to da njezin visoki grm guši korov pod svojim nogama, a sama biljka je otporna na štetočine i bolesti.

Također ima razne prednosti kada je riječ o uvjetima u tlu: zahvaljujući svojem plitkom korijenu može biti posađena na području s visokom razinom podzemne vode.

Otporna je na velike padove temperature tijekom zime. Cvate kasno i nepravilno, što zauzvrat smanjuje negativne učinke proljetnog mraza.

Crna aronija (Aronia melanocarpa) je jedina vrsta aronije koja se uzgaja u našoj zemlji. Najbolje dostupne reznice su one iz NERO različitih, koje je odabrao ruski biolog Michurin, zahvaljujući kome je grm dovezen u Europu- to su iste one biljke(reznice) koje proizvodimo u našoj organskoj farmi u istočnom dijelu Poljske.

Najvažnije prednosti aronije

Mnogi  stručnjaci smatraju da je aronija najzdravije bobičasto voće u svijetu, vitaminska bomba. Sok aronije dobro je imati kod kuće tokom svih godišnjih doba. Njezin plod je bogatom vitaminima (između ostalih i vitaminima C, B1, B2, B6, E, PP) i biljni spojevi imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje te nas štite od bolesti, uključujući i od onih najopasnijih: raka i ateroskleroze. Aronija se preporuča dijabetičarima zbog prisustva klorogenske kiseline koja usporava apsorpciju glukoze.

Na medicinskoj akademiji Pomeranian u odjelu Szczecin i na kardiologiji u Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Varšavi dokazano je da aronija učinkovito regulira povišeni krvni tlak, spriječava taloženje kolesterola u stijenkama arterija te štiti od bolesti srca. Pad tlaka je primjećen tek nakon šest tjedana terapije kod gotovo svih ispitivanih osoba. Bogatstvo antioksidansa podržava obrambeni sustav u zaštiti stanica od slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati degenerativne promjene i doprinose formiranju i razvoju stanica raka.

Atonia je rekao da combin E prednosti zelenog čaja i mladog, crnog vina.

Ona također sadrži i vrijedne makro i mikroelemente kao što su kalcij, željezo, bakar, molibden, jod i bor koji su potrebni za pravilno odvijanje mnogih procesa u biljci.  Potrošnja aronije u obliku svježeg voća, praha, ekstrakta, dodataka prehrani ili soka ima mnoge prednosti: prisustvo mrava locyanins usporava starenje, poboljšava metabolizam i metabolizam masti te čini kožu otpornom na štetno UV zračenje. Ukratko- aroniju treba koristiti u prevenciji mnogih bolesti, a posebno tzv. bolesti obilja.

Ovo voće treba biti prisutno u svačijoj prehrani. Aronija se najčešće konzumira u obliku soka, pije kao čaj ili u obliku voćnih kompota. Organski, koncentirani sok od aronije sve se više susreće, zahvaljujući metodi proizvodnje specW,  bez upotrebe bilo kakvih kemikalija, zadržava svojstva svježeg soka koji je vrlo vrijedan za organizam. Idealan je dodatak za kolače, prirodni jogurt, čaj ili pahuljice. Prehrambeni proizvodi s ekstraktom aronije konzumiraju se kao dodatak kolačima, slasticama, jogurtima i sl.i preporučuju se za dijabetičare ili ljude koji ne vole okus soka aronije.