Zatvori
Majerje kraj Varaždina
+385 98 303 690 info@svijet-aronije.com
Zašto konzumirati  aroniju

Mnogi  stručnjaci smatraju da je aronija najzdravije bobičasto voće u svijetu, vitaminska bomba. Sok aronije dobro je imati kod kuće tijekom svih godišnjih doba. Njezin plod je bogat vitaminima (između ostalih, vitaminima C, B1, B2, B6, E, PP) i biljni spojevima koji imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje te nas štite od bolesti, uključujući i onih najopasnijih: raka i ateroskleroze. Aronija se preporučuje dijabetičarima zbog prisustva klorogenske kiseline koja usporava apsorpciju glukoze.

Na Medicinskoj akademiji Pomeranian te na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Varšavi, nakon provedenih ispitivanja, dokazano je da aronija učinkovito regulira povišeni krvni tlak, sprječava taloženje kolesterola na stijenkama arterija te štiti od bolesti srca. Kod gotovo svih ispitivanih osoba, nakon šest tjedana terapije primijećen je pad tlaka. Dokazano je da bogatstvo antioksidansa u bobici aronije podržava obrambeni sustav u zaštiti stanica od slobodnih radikala – istih onih koji mogu uzrokovati degenerativne promjene i doprinose formiranju i razvoju stanica raka.

Djeluje preventivno protiv bolesti koje uzrokuje oksidativni stres. Te bolesti uključuju: rak debelog crijeva (Lala et al. 2006), kardiovaskularne bolesti (Bell & Gochenaur 2006), kroničnu upalu organizma (Han et al. 2005), poremećaju želučane sluznice (peptički ulkus) (Valcheva-Kuzmanova et al. 2005), upale oka (uveitis) (Ohgami et al. 2005), otkazivanje rada jetre (Valcheva-Kuzmanova et al. 2004).

Ona također sadrži i vrijedne makro i mikroelemente kao što su kalcij, željezo, bakar, molibden, jod i bor.  Potrošnja aronije u obliku svježeg voća, praha, ekstrakta, dodataka prehrani ili soka ima mnoge prednosti: usporava starenje, poboljšava metabolizam i metabolizam masti te čini kožu otpornom na štetno UV zračenje. Ukratko, aroniju treba koristiti u prevenciji mnogih bolesti, a posebno tzv. bolesti obilja.

Ovo voće treba biti prisutno u svačijoj prehrani. Aronija se najčešće konzumira u obliku soka, pije kao čaj ili u obliku voćnih kompota. Organski, koncentrirani sok od aronije sve se više susreće, a zahvaljujući metodi proizvodnje specW  bez upotrebe bilo kakvih kemikalija, zadržava svojstva svježeg soka koji je vrlo vrijedan za organizam. Idealan je dodatak za kolače, prirodni jogurt, čaj ili pahuljice. Prehrambeni proizvodi s ekstraktom aronije konzumiraju se kao dodatak kolačima, slasticama, jogurtima i sl. i preporučuju se za dijabetičare ili ljude koji ne vole okus soka aronije.